Logo RHS Award of Garden MeritDe zinniajury van de Royal Horticultural Society (RHS) heeft aan twintig zinniavariëteiten een ‘Award of Garden Merit’ toegekend. De zinnia’s waren aangeplant in de RHS-showtuin Wisley in het kader van de Fleuroselect-campagne ‘2017, jaar van de zinnia’. Voor de proefbeplanting werden maar liefst 146 variëteiten gebruikt, allemaal aangeleverd door Fleuroselect-leden. Deze variëteiten waren ook in de Jardin des Plantes in Parijs te bewonderen. Bezoekers van beide tuinen konden heel de zomer lang van een enorme rijkdom aan zinniasoorten genieten.

Winnende zinnia’s
Logo 2017 Jaar van de zinniaDe juryleden kwamen op 31 juli en 12 september bij elkaar om de zinnia’s op de proefvelden te beoordelen. Aan de volgende variëteiten werd een medaille toegekend: Bright Pink, Golden Yellow, Salmon Rose en Giant Scarlet uit de Giant-lijn (Benary); Queeny Lime Red (Dittmar/Floragran); Purple Prince, Desert Sun en Old Mexico, plus Burgundy Bicolour, Orange en Red Bicolour uit de Aztec-lijn (Thompson & Morgan); Zinderella Peach en Soleado (Van Hemert & Co); Zowie! Yellow Flame (Syngenta Flowers); Solmar Red (Floranova); Envy (Mr Fothergills/Johnsons); Fire en Salmon Rose uit de Double Zahara-lijn, plus Cherry Improved en Coral Rose uit de Zahara-lijn (PanAmerican Seed).
Daarnaast werd de Award of Garden Merit nogmaals uitgereikt aan Yellow en Scarlet uit de Dreamland F1-lijn (Takii).

Overigens besloot de jury dat het niet billijk was om de zinnia’s uit de Profusion-lijn te beoordelen: de planten waren aangetast door sclerotinia. Deze varïeteiten krijgen volgend jaar een herkansing in een nieuwe proefbeplanting.

Zinnia Double Zahara Fire Queeny Lime Red Awards 2017
Twee van de vele winnaars: Double Zahara Fire en Queeny Lime Red.

Zinniajury
De zinniajury bestond uit experts van twee RHS-commités (Ornamental Tender en Herbaceous), hoofdtuiniers van zowel publieke als private tuinen, personeel van RHS en van Kew Gardens, perkplantenspecialisten uit de sector, groenjournalisten en kwekerijexperts.

Uit het juryrapport: “Het was een ongewoon seizoen, met veel warmte vroeg in het jaar en erg droge omstandigheden, waardoor de bodemtemperatuur snel steeg. De zinniaproefbeplanting kende daardoor een vliegende start. Als de nachten al wat warmer zijn als zinnia’s buiten uitgeplant worden, doen ze het enorm goed. Vandaar dat we de beoordelingsdatum wat naar voren moesten schuiven. De tweede helft van de zomer was nat en koud, zodat vrij veel planten het loodje legden door schimmelaantastingen. De ongebruikelijke weersomstandigheden waren meteen een goede test voor de zinnia’s, want zo werd duidelijk hoe goed de verschillende variëteiten tegen wisselvallige omstandigheden bestand zijn.”

Downloads:
- Het logo van het jaar van de zinnia.
- Hr-beelden van Double Zahara Fire en Queeny Lime Red.

2018: meer dan 150 tagetesvariëteiten te bewonderen in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk

Logo 2018 Jaar van het afrikaantjeIn het kader van de internationale campagne ‘2018, jaar van het afrikaantje’ komt er een uitgebreide proefbeplanting met tagetes ofwel afrikaantjes in de RHS-showtuin Wisley (Groot-Brittannië), Jardin des Plantes in Parijs (Frankrijk) en het Ega Park in Erfurt (Duitsland) in de zomer van 2018.
Op dit moment zijn er al meer dan 150 variëteiten aangemeld door Fleuroselect-leden, waaronder Ameriseeds, Benary, Burpee, Floranova, Hem Genetics, HM.Clause, Thompson & Morgan, Mr Fothergills, PanAmerican Seed, Sakata Ornamentals, Suttons en Syngenta Flowers.
De tagetesvariëteiten zullen heel de zomer lang te bewonderen zijn, om het internationale vakpubliek en bloemenliefhebbers in het algemeen te inspireren.

Fleuroselect Marigolds in the border

Afrikaantjes in de tuin.

Downloads:
- De logo’s van het jaar van het afrikaantje (alle talen).
- Op deze pagina vindt u meer downloads (banners, foto’s, labels).


Meer informatie
Ann Jennen
E: info@fleuroselect.com
T: 0031 71 346 91 01