Zinnia marylandica Double Zahara Fire


Gold Medal Approved Novelty

Dit nieuw ras imponeerde de Fleuroselect vakjury door haar schoonheid en buitengewone tuinprestaties. Zinnia marylandica DOUBLE ZAHARA™ Fire heeft grote, volledig dubbele bloemen en is in tegenstelling tot Zinnia elegans bijzonder ziektetolerant. De verwachtingen dan ook hoog gespannen!. Dit alles maakt DOUBLE ZAHARA™ Fire tot Fleuroselect Gold Medal winner 2011.

Gebruik

Zinnia marylandica DOUBLE ZAHARA™ FIRE is ontwikkeld voor toepassing in perken en borders en een echte aanrader voor grote oppervlakken. Het ras gedijt goed in de volle zon en in gematigde warme klimaten. DOUBLE ZAHARA™ Fire zal aan consumenten in 10,5 cm potten worden verkocht.

Marktwaarde

Als gevolg van de uitstekende kieming, het planmatige teelt en de compacte plant is DOUBLE ZAHARA™ Fire een perfecte eenjarige plant. Dit ras is daarom voor telers erg interessant. Ook de professionele hovenier of tuinontwerper kan met DOUBLE ZAHARA™ Fire z'n voordeel doen. De planten staan namelijk vanaf de late lente tot de eerste vorstperiode in bloei. Het fraaie rood-oranjebloeiend gewas vraagt bovendien weinig onderhoud. De unieke kleur en grote, dubbele bloemen zullen de consument verleiden tot aankoop in de tuincentra. DOUBLE ZAHARA™ is een waardevolle aankoop, want de plant is bestand tegen droogte en hitte en levert de gehele zomer gegarandeerd een indrukwekkende kleurpracht.

Achtergrondinformatie

Zinnia's behoren tot de Asteraceae familie en zijn vernoemd naar Johann Gottfried Zinn, een Duitse professor in de plantenkunde. Zinnia marylandica is een kruising tussen de rassen Zinnia angustifolia and Zinnia violacea. De nieuwe ontstane soort ontleent haar naam aan de Universiteit van Maryland, USA, waar ze begin jaren tachtig werd ontwikkeld. Zinnia's werden als sierteelt perkgoed reeds erkend, maar gelimiteerd toegepast omdat de plant vatbaar was voor schimmelziektes. Het doel van de kruising was dan om een nieuwe ziektebestendige hybride ras met unieke bloemkleuren en planteigenschappen te ontwikkelen. DOUBLE ZAHARA™ Fire is daarvan de nieuwste, bijzonder goed geslaagde exponent.

Technische informatie

Noviteit:
Volledig dubbele bloemen op ziektetolerante Zinnia marylandica plant. Grotere bloemen.
Kleur:
Rood-oranje
Bloem:
Dubbel
Bloeitijd:
Gehele zomer tot vorst
Type:
Eenjarig, O.P., Tetraploide
Toepassing:
Tuinplant
Zaad:
250-400 zaden per gram
Plant:
Hoogte 34 cm, breedte 32 cm, rechtopstaand met groen ovaal blad
Teelt:

Sow in spring-summer for packs and garden at 25°C. Cover lightly with vermiculite. Germination with high light. Grow at 16-21°C. Transplant 3 to 4 weeks old plugs.

Beplanting:
Uitplanten 60 dagen na het zaaien op 20 x 25 cm afstand op een zonnige plek in de tuin. Voeg groeimiddel toe indien nodig. Telen met pH 5.5-6.2, wekelijks toedienen: 200ppm N, EC 1.0-1.2mmhos.

Registratiegegevens

Veredelaar:
PanAmerican Seed
Aanmeldingsnummer:
22/07
Beschermingsduur:
15 jaar
Vervaldatum:
2022-12-31