Show this article in:
Nederlands

Leucanthemum x superbum Madonna


Gold Medal Approved Novelty

Fleuroselect introduceert trots de volgende ster in grootbloemige margrieten! Deze noviteit uit zaad is ontwikkeld om te concurreren met variëteiten
die uit stek zijn opgekweekt. Madonna ziet er niet alleen prachtig uit in potten en bakken, maar geeft ook meer dan geweldige resultaten in bloemperken in de tuin en in het park. Deze margriet is makkelijk te verzorgen, maakt telkens nieuwe bloemen aan en bloeit van de zomer tot de vroege herfst.

Een Gold Medal wordt toegekend aan een doorbraak in de veredeling. Madonna is een sterk verbeterde grootbloemige margriet die uit zaad wordt opgekweekt en een echt alternatief vormt voor de variëteiten uit stek. Bovendien is de uniformiteit in hoogte en groeiwijze sterk verbeterd. De juryleden waren unaniem in hun besluit om de Gold Medal 2020 toe te kennen aan Madonna, het toekomstige idool in margrieten.

Marktwaarde

Madonna staat voor een bijna perfecte uniformiteit in hoogte en groeiwijze, wat betere vertakte en uitgevulde planten oplevert. Dankzij de uitmuntende zaadkwaliteit ontkiemt en groeit deze grootbloemige margriet bijzonder makkelijk. Dat resulteert in een groot aantal verkoopbare
planten. Madonna straalt op het verkooppunt en is zeer makkelijk te verzorgen. Deze nieuwkomer met smetteloos witte bloemen weet ongetwijfeld het oog van de consument te trekken. Madonna doet het niet alleen goed in bakken op het terras of balkon, maar staat ook prachtig in een bloemperk. In groep geplant in het park geeft de plant een spectaculair resultaat. Madonna, de nieuwste margrietendiva!

Achtergrondinformatie

Met Madonna heeft PanAmerican Seed een uit zaad opgekweekte margriet gecreëerd die kan wedijveren met de nieuwste variëteiten uit stek. Leucanthemum x superbum was oorspronkelijk een hybride margriet. De Amerikaanse botanist Luther Burbank creëerde haar in 1890 door een aantal andere variëteiten te kruisen. Hij noemde de margrietensoort ‘Shasta daisy’ omdat de bloembladen zo wit zijn als de sneeuw op de berg Shasta.

Technische informatie

Noviteit:
verbeterde plantuniformiteit
Kleur:
wit
Bloem:
enkel, 8 cm diameter
Type:
meerjarig, F1-hybride, tetraploïde
Toepassing:
perkplant
Zaad:
ca. 800-1.100 zaden per gram; ontkiemingspercentage 80%
Plant:
hoogte 25-30 cm, breedte 30-35 cm
Teelt:

eind februari voorzaaien bij 20-22°C, of half maart buiten. Eén zaadje per plug in een 288-tray en kweek op in pluggen onder een kortedag-regime met maximaal 12 uur daglicht. Houd een temperatuur aan van 16-18°C. Na zes tot zeven weken verplanten.

Beplanting:
uitplanten op een zonnig plekje, acht planten per m2, plantafstand 35 cm x 35 cm

Registratiegegevens

Veredelaar:
PanAmerican Seed
Aanmeldingsnummer:
06/18
Beschermingsduur:
8 jaar
Vervaldatum:
2026 Dec 31st