Penstemon barbatus Twizzle Scarlet


Gold Medal Approved Novelty

Deze meerjarige plant van Van Hemert Deze meerjarige plant van Van Hemert & Co bloeit al in het eerste jaar en heeft langere bloemstelen dan andere beschikbare variëteiten, terwijl de natuurlijke elegantie van de wilde penstemons behouden blijft. De halfhoge bloemenstelen (zo’n 70 tot 80 cm) pronken met kleine klokvormige bloemen met een levendige rode kleur. Twizzle is een prachtige perkplant die het goed doet op een zonnige plek in goed drainerende grond. Deze penstemon bloeit langdurig, van de zomer tot de herfst, en lokt nuttige insecten naar de tuin. Twizzle, de perfecte sterke maar ook tedere schoonheid voor potten, bakken en perken.

In detail

Een Gold Medal staat voor een bewezen doorbraak in veredeling. Deze prijs wordt enkel toegekend aan een variëteit die het uitzonderlijk goed deed op gebied van innovatie, schoonheid, gebruiksvriendelijkheid en algemene tuinprestatie tijdens de Fleuroselect-proeven. De jury was niet alleen ingenomen met de markante rode kleur, maar ook met de vernieuwde groeivorm en de zeer sterke bloeiprestatie tijdens het eerste jaar. Daarom kreeg deze nieuwe Penstemon barbatus een welverdiende Gold Medal 2017.

Marktwaarde

Kwekers zullen de voordelen zien van deze uit zaad opgekweekte Penstemon barbatus, die als een A-klasse plant in grote potten (12-18 cm) verkocht kan worden. Twizzle kent een lang verkoopseizoen aangezien de penstemon in de lente gezaaid kan worden voor het zomerseizoen of in de herfst voor een oogst in de lente. De sterke planten, die weinig onderhoud nodig hebben, springen er echt uit op het schap en zullen er prachtig uitzien in inspirerende plantencombinaties. Consumenten zullen deze schoonheid in hun hart sluiten omdat Twizzle hoogte en kleur brengt in bakken op de patio, maar ook in borders met vaste planten én borders met eenjarigen. Door bijen en hommels te lokken brengt deze meerjarige plant de fauna terug in de tuin. Twizzle, een echte hoofdrolspeler in de zomer- en herfsttuin.

Achtergrondinformatie

Penstemons horen bij de vingerhoedskruidfamile en komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Toch is in Europa van oudsher altijd veel meer werk gemaakt van het kruisen van deze klokbloemige schoonheden. Met Twizzle is Van Hemert & Co erin geslaagd om een gloednieuwe variëteit te creëren die langere bloemstelen heeft dan alle andere gekweekte variëteiten die momenteel op de markt zijn.

Technische informatie

Noviteit:
Groeiwijze, hoogte en kleur. Sterk groeiende, goed vertakkende planten voor tuinontwerpen. Meerjarige plant die al in het eerste jaar bloeit.
Kleur:
Rood (scharlaken)
Bloem:
Enkel - 2,5 cm diameter
Bloeitijd:
from a spring sowing: July-September
Type:
Meerjarig, zaadvast, diploïde
Toepassing:
Perkplant, snijbloem, potplant
Zaad:
Ca. 1.000 zaden per gram, kiempercentage 80%
Plant:
Hoogte 70-80 cm, breedte 40 cm, staande plantvorm
Teelt:

Kweek: Zaai in de herfst, vorstvrij laten overwinteren en in februari-maart naar de container verplaatsen. Voor een lenteoogst zaaien in februari-april bij 20°C. Dun bedekken met vermiculiet en vochtig houden (maar niet nat) voor een optimale ontkieming. Verder laten groeien bij 16- 18°C en na 30 dagen uitplanten in containers of later direct in de tuin. Kweek de planten vrij droog in goed doorlatende grond, gebruik een fungicide indien nodig. De bloei vindt ongeveer 90 tot 100 dagen na de zaai plaats.

Beplanting:
Zet drie planten in een 15 cm-pot of plant ze uit op een afstand van 35 cm x 35 cm op een zonnige plek in het bloembed.

Registratiegegevens

Veredelaar:
Van Hemert
Aanmeldingsnummer:
14/15
Beschermingsduur:
15 jaar
Vervaldatum:
2030-12-31